Celtic

Celtic

субота, 10. август 2019.

Recenzija: Scorpio V - Chants from the Inner Monastery, Prometheus Studio MC (2019.)

Scorpio V - Chants from the Inner Monastery, (2019.)
 
 
Čitaoci su već imali prilike da se upoznaju sa radom projekata Metatron Omega, Temple of Gnosis, putem recenzija, koje smo objavljivali na našem blogu. Jedan čovek čini sve to. Stvara pod imenom Scorpio V, a sada je došao na red i trenutak da vas upoznamo sa poslednjim projektom koji nosi istoimeni naziv, Scorpio V. Podario nam je i svoj prvi full-lenght album, Chants from the Inner Monastery. Objavljeno je digitalno i kasetno izdanje, u samo deset primeraka, naravno preko Prometheus Studio-a iz Srbije. Volim taj ograničeni tiraž izdanja, nekako čine primerke dragocenijim, a muziku još lepšom. Istinski kolekcionari će razumeti. Album ima sedam pesama. Fizički izgled odrađen tako da već svoje putovanje započinjemo.
 

Album otvara numera, Exortus. Horsko pojanje iz dubine se javlja. Tonovi su prodorni, zidovi manastira hladni. Nastupa mistika, i mi uživamo. Podižemo se, lebdimo i za trenutak potpuno nestajemo. Druga numera, Astrum i horsko pevanje je glasnije. Ulazimo dublje u manastir. Okružuju nas heroji Vizantije, dok nas blago udaraju zvuci bubnja. Gregorijanci su tu. Vaseljena je konačno sjedinjena i anatema skinuta! Prošli smo atrijum, hol je ispred nas i treća numera Heremus. "Pustinja", nema ničega. Osećamo smiraj i spokoj, koju narušavaju zvona, ali na onaj poseban i pozitivan način. Mistika je sve veća, dok blaženstvo nastupa. Nakon Heremus-a, prelazimo na četvrtu numeru, Orbis. Obruč je oko nas, steže nas na način koji nam lagodnost pruža. Mistika nas ne napušta, što nas čini zadovoljnim. Monah vodi iskušenika dalje u traganje za svojim JA. U traganje za postojanjem smisla. U traganje za postojanjem svega. Spoznajmo sebe, da bismo spoznali druge! To činimo u petoj numeri,Profundis, najboljoj definitivno na celom albumu. Ako nas je sve prethodno opustilo i mistikom obavilo, ova pesma nas je rasturila u svakom smislu te reči. Iz dubine krećemo, upućujemo pozdrave po poslednji put. Tonovi udaraju, glas iz dubina sve jasniji. Rastajemo se, ali ne nestajemo. Nastavljamo život.. Došli smo do pretposlednje sedme numere, Templum. U centru manastira smo. Zamišljeno gledamo. Ćutimo. Spokojni, dok nas blaženstvo okružuje. Došli smo do kraja ovog savršenog albuma (lični utisak) i numere Ignis. Vatra za kraj. No, feniks se ponovo uzdiže i nastavlja svoje putovanje!
Utisci? Uh! Ne znam odakle da počnem. Album sam sigurno preslušavao najduže od svih do sada. Pomno istraživao i shvatio da postoji neko ko poznaje suštinu samih početaka i to nam u svojoj muzici daje. Ako ste voleli Temple of Gnosis, Metatron Omega, ovaj album Scorpio V, zavolećete još više. Ja, jesam! Chants from the Inner Monastery od Scorpio V je za sada album godine, koju je naša scena iznedrila. Toliko! I, naravno projekat trebate podržati preko bandcamp stranica Scorpio V i Prometheus Studio.


Scorpio V
Prometheus Studio, (2019.)


01: Exortus
02: Astrum
03: Heremus
04: Orbis
05: Profundis
06: Templum
07: Ignis

Ocena: 10/10.

made by: Predrag G.




Нема коментара:

Постави коментар