Celtic

Celtic

недеља, 29. март 2015.

Intervju: Ljubiša Jovanović (Katabazija)

Katabazija



Mistika. Ezoterija. Ritual. Poetika poezije, ako je to uopšte dovoljno? Prvi silazak i dolazak u muzički svet naše scene. Oplemenjivanje ili mrak. Svetlost ili...? Katabazija je to! Sve o čemu smo maštali ili nismo osetićemo u njihovoj muzici, tekstovima, nastupu. Nateraće nas na razmišljanje o životu posle života, danu i vremenu... suštini stvaranja. Sve to čini prirodan sastojak benda koji već grabi da postane kultni na ovim prostorima dok o planovima i novim dešavanjima benda pričamo sa Ljubišom Jovanovićem.





1. Zašto naziv Katabazija? Šta je uticalo na to?

Ljubiša: Katabazija nosi dvoznačje. Značenje je, na neki način, podeljeno. Od patinastih relikvija do silaska. Ta podeljenost, o kojoj se ne može odmah govoriti, puca u sredu našeg delovanja. Silazak se moze tumačiti dvojako. To ostavlja brisan prostor za maštanje, a mašta je čistota kojoj se molimo.


2. Muzički pravac definišete kao darkwawe. Možeš li nam nešto više reći o tome?

Ljubiša: Svakako. U osnovi, mi smo post punk sastav. Darkvejv. Gotika. Sve se provlači kroz tu mračnu prizmu, ali veselog centra. Što nam dozvoljava da uvek budemo drugačiji, da menjamo dela, od trenutka do trenutka. Da plivamo, u tom plivanju ućivamo do poslednje kapi znoja. Bez štednje, bez pardona.


3. Šta te inspiriše da pišeš onako dobre tekstove?

Ljubiša: Uopšte ne mogu shvatiti proces koji do toga dovodi. Mislim da se radi o "mreži", memoriji kojoj mogu pristupiti, ali bez posrednika iliti posredništva (rituala). Nekako, izmaglicom plutam. Ona govori kroz telo i duh. Bilo bi nakaradno govoriti o Tvorčevom daru, ako je tako, onda se o tome ne treba izjašnjavati. Znam da jezik mreže to ne trpi, a da je patnja izvorište ljubavi. To je jedino što znam, u šta sam siguran.



4. Izdali ste za sada album „Prvi silazak“. Kako ste zadovoljni prijemom kod publike?

Ljubiša: Zahvaljujući Miner Recordings kući album je dobio datum rodjenja. Kako smo, na neki način, obavijeni velom mistike, a posle par koncerata, zadovoljni smo onim što je podeljeno izmedju nas i publike. To je apsolutna uzajamnost i medjusobna pripadnost, kojoj težimo. Kojoj čovek od pamtiveka teži. 


5. Planovi za budućnost?

Ljubiša: Zaista, nikada do sada, nismo planirali ni jedan korak. Pustili smo da nam se stvari dešavaju slučajno. Tako je bilo sa koncertom u Nišu, tako u Kruševcu...tako i kod zakazanog dešavanja u Beogradu sa legendarnim Mizarom 18. aprila, a posebno 25. aprila u Novom Sadu na Invasion From The East, našeg izdavača, ali i Karusel festa u Čačku zahvaljujući Dušanu Darijeviću, velikom trudbeniku... Naslućuje se novi album...nova ljubav...nova provokacija... Neka slučajnost pobedi!




6. Hvala što si odvojio vreme da odgovoriš na pitanja za naš Webzine. ;) I za kraj šta bi poručio svojim slušaocima?

Ljubiša: Hvala Vama :) Ostvarenje sna ne postoji. Postojite Vi. Vi ste san! Koji se ostvario! Ljubite Život!




Нема коментара:

Постави коментар