Celtic

Celtic

недеља, 14. септембар 2014.

Recenzija - Order of Victory - Помни Войну (Memento Belli) (2014.)




Order of Victory - Помни Войну (Memento Belli)



“Jednostavno, album čiji naziv govori u prilog svom vremenu. Ambiciozno, masivno, istančano.”



Martial/neo–folk duo iz Rusije Order of Victory nastavlja da oduševljava svojom muzikom. Kombinujući istoriju sa tekstovima i muzikom koju prave, čine da imamo osećaj ambijenta Velikog rata, građanskog rata u Rusiji, Totalnog rata. Njega čine Švilov i Voina. Za rusku izdavačku kuću Casus Belli Musica izdali su tri albuma.

Vode računa o svakom koraku koji prave i čine da dozivimo svaki trenutak. Svoje albume vezuju za bitne momente u istoriji Rusije. Prvi album Nemo Oblivioni Tradita Est, Nihil Oblivioni Tradita Est.. izlazi 2012. godine na godišnjicu velike pobede kod Staljingrada. Drugi Calamita Virtutis Occasio Est, na sedamdesetogodišnjicu  od kraja opsade Lenjingrada (januar 2014.).
Svojim tekstovima, muzikom u potpunosti su posvećeni Ruskom vojniku, njegovim patnjama, stradanjima i stremljenjima u ratu. Izdavanjem svog trećeg i za sada poslednjeg albuma Помни Войну (Memento Belli),oni to u potpunosti potvrđuju. Datumom izlaska albuma (01. 08. 2014.) na stogodišnjicu od nemačkog objavljivanja rata Ruskoj Imperiji i dalje stavljaju na znanje da im je perfekcija bitna. Album posvećuju u potpunosti ruskom vojniku Velikog rata.


Već smo najavnom numerom You Won,t Survive... znali da nas čeka nešto totalno drugačije. Iako je tek početak albuma (The Old World,s Last Summer) već se osećamo lakši, spokojni, uživamo, ali na samom kraju pesme osećamo da je ovo zaista leto poslednjeg mira. Uz raskošne marševe, perkusije, veličanstvenih mirnih motiva, u pojedinim momentima horskim pevanjem uvode na u osećaj mašine zvane Rat. 

Spremili smo se za sukob, barem imamo takav osećaj, ali numerom Saint George , kao da nas svesno opuštaju, ostavljaju da uživamo u mirnim tonovima. Da, zaista ostavljaju nas da uživamo, a onda… 

U pozadini čuje se tihi glas koji najavljuje You Won,t Survive... , najbolju numeru sa albuma. I, da, imamo osećaj da nećemo preživeti. Uz umirujući glas Ane Ahmatove i sve jačeg topota doboša, perkusija dovodi do toga da osetimo strahote Velikog rata. Polako postajemo vojnici Carske Rusije, sigurni u kraj kakav nam sudbina donosi.

Ne zaustavljaju se i istim tempom, istom energijom nastavljaju. Prebacujemo se na novi front, Karpatski front, dok slušamo Sister of Mercy. Vojnici smo ovog hladnog fronta i pišemo pismo, pismo sestri… Krv u žilama počinje da se ledi. Patnje ruskog soldata su sve teže.


Vojnik nastavlja sada u nekom novom rovu, neko novo pismo. Numera Unsent Letter, ostavlja nas bez daha, reči. Tonemo u tekstu pisma ženi. Bude nas i dalje sveprisutni marševi, topot doboša i postavljamo pitanje. Hoće li u novom jurišu vojnik izbeći metak, sigurnu smrt i ponovo napisati pismo kući, svojoj dragoj, svojima.

Poslednja numera na ovom fantastičnom albumu Phoenix , horskim pevanjem najavljuje da jedino bol, patnja i strah ostaju. A, onda opet, neizbežni sve jači zvuk doboša uz reči, da vojnici uzdignu se iz pepela, u vatri ponovo rode, da nastave napad, da napreduju što više, iako izlaza nema! Ostaje samo pamćenje…


Memento Belli, nije samo album koji se mora slušati, koji se mora posedovati. On predstavlja ostvarenje koje se oseća, remek delo dvojca iz Rusije, koji nam još uvek nisu pokazali sve i koji će sigurno ostaviti velikog udela u martial/neo-folk sceni. Jednostavno, album čiji naziv govori u prilog svom vremenu. Ambiciozno, masivno, istančano.





Order of Victory
Помни Войну (Memento Belli)
Martial/neo-folk
Casus Belli Musica (2014.)

1. The Old World,s Last Summer
2. Saint George
3. You Won,t Survive...
4. Sister of Mercy
5. Unsent Letter
6. Phoenix

Ocena: 9/10





Нема коментара:

Постави коментар