Celtic

Celtic

недеља, 28. септембар 2014.

Intervju sa bendom Loell Duinn (Hrvatska)

Loell Duinn


Loell Duinn! Nežna melanholična melodija sa obiljem renesanse. Bend iz Labina, Hrvatska je upravo to. Ta kreativna lingvistička poigravanja u muzici. Taj mirni neoclassicall, dark ambient koji osećate dok ih slušate. To je bend koji ima dušu i srce u svojim tekstovima, muzici, svojim javnim nastupima. Glas Olje Frolo čini da zadrhtite dok je slušate, gitara Alena Zarifovića vodi vas sasvim u neki drugi svet, bubanj i perkusije Goran Bresca vas podižu na noge, ali polako tek toliko da osetite zvuk klavijatura Patrika Šćire dok u pozadini čujemo bas gitaru Saše Boškovića. Da, to je Loell Duinn, sklad muzičke harmonije i simetrije. 
Postoje već dugih jedanaest godina i izdali su do sada dva albuma, kojim dokazuju da su muzičari van svog vremena. O novim planovima i daljim stremljenima razgovarali smo sa članovima benda za naš Celtic - Slavic Webzine Serbia.

 1. Zbog čega naziv Loell Duinn? Kako je uopšte nastala ta ideja?

Alen: "Loell Duinn" je izmišljena kovanica dviju reči, čiji se etimološki korijeni mogu naći u starom galskom i keltskom te drevnom aramejskom jeziku.
Riječ Loell (izgovara se lo-ell) kao takva ne postoji u modernom jeziku. Izmislili smo je kako bi označavala (simbolizirala) sve Božansko u fizičkom i duhovnom svijetu. Riječ Duinn (izgovara se dˆinn) koristimo kao protutežu za Loell te nam služi kako bi simbolizirala sjenovitu stranu postojanja (bitka). Proizlazi iz Keltske mitologije. Ime nam služi da opišemo kontrast te dualnost koja nas okružuje u svim načinima života i življenja. Kroz našu glazbu i tekstove provlači se motiv pronalaska sklada između dva oprečna pola, između dvije stvarnosti i dva stanja...mislim da je to od pamtivijeka osnovni pokretač svakog ljudskog kreativnog promišljanja i rada. taj suštinski motiv uobličavaju instrumenti, melodije, tekstovi/slike dok naposljetku ne dostigne jedinstvenu i neponovljivu formu koja se naziva glazba i razumljiva je svakom živom biću neovisno o njegovoj intelektualnoj razini.2. Vas muzički pravac definišete kao neoclassical, dark ambient, neofolk. Pri pisanju tekstova koristite se raznim jezicima: engleskim, švedskim, španskim, hrvatskim, arapskim, pa cak i izmišljenim jezicima, sto vas čini jedinstvenim. Kako je došlo do toga? Šta je uticalo na to?

Patrik: Mi naš glazbeni pravac nismo definirali, definirali su ga drugi, ali lijepo su ga uokvirili, pa neka bude tako (smeh). Nismo ga definirali ponaprije, jer naš bend egzistira kao živa simbioza više pojedinih duša koje svojim dolaskom u bend donijele sa sobom i svoju prošlost, glazbenu povijest, strasti i emocije. Takvu raznolikost nije moguće uokviriti ni u jedan glazbeni pravac, a da se ne dotakneš još par njih. To je i bit našeg benda; stvaramo glazbu neopterećenu nikakvim granicama, jer granice razdvajaju, a glazba treba spajati.

Olja: Dali smo si tu slobodu da izražavamo naše emocije raznim glazbenim stilovima koristeći razne jezike, ali zaista, nije važan jezik već način na koji prenosite glazbu na publiku. Svaki jezik je vrlo razumljiv publici ukoliko iza njega stoji iskreni osjećaj, a osjećaj je riječ bez slova i strukture, pa time vrlo razumljiv svakome tko je voljan glazbi otvoriti vrata svoje duše.

Alen: Apsolutno sa slažem sa Patrikom i Oljom, ali želim nadodati kako smo svi mi iz Istre koja je od pamtivijeka multikulturna sredina nacionalno miješanih brakova tako da je nama višejezičnost prirodna. Olja je tu otišla korak dalje pa stvorila sintezu višejezičnosti, tj. HIPERjezičnosti, koja je na kraju rezultirala jednim novim jezikom lišenim ograničenja gramatike i intelekta koji "postoji" u svom nejnevinijem lingvističkom obliku. 
3. Nakon izdavanja prvog albuma "Retrospective 2003-2008" , koji je odlično kod publike prihvaćen, ove godine je izašao drugi album "Karpatia" , koji je samu muziku benda podigao na znatno viši nivo. Kako ste vi zadovoljni njime?

 Patrik: Jako smo zadovoljni, a prije svega zato jer su sve pjesme jako dobro primljene kod svih naših bližnjih, obitelji, prijatelja. Osim toga, imamo jako puno pozitivnih reakcija na svakom koncertu koji smo odsvirali, pa na toj osnovi možemo reći da je album uspješan.

Alen: Hvala ti na komplimentu. Taj "viši" nivo koji spominješ zapravo je opet rezultat naše neprekidne potrebe da zadovoljimo sve naše "unutarnje anđele i demone", pomirenje vječitog konflikta između umjetničke i tehničke strane stvaranja glazbe. Vjerujem da smo taj dio dobro "izvagali", a recenzije, komentari, posjećenost koncerata i upiti za CD-om to potvrđuju.
Na kraju, slušatelji/publika su ti čiji sud iznimno poštujemo, jer oni su, po našem poimanju, vjetar koji puni naša jedra dok plovimo ovim zajedničkim glazbenim prostranstvima.
4. Uspostavili ste saradnju sa Timurom Iskandarovim, rusko-srpskim muzičarem, koji stoji iza projekta Tamerlan. Započeli ste i zajednički split album, pa kako se dalje odvija ta saradnja?

Patrik: Započeta je suradnja i postoje ideje za split album. Trenutno je taj projekat malo na čekanju zbog nekih životnih situacija koje se moraju posložiti, ali ugledat će i taj projekt svjetlo dana.

Alen: Moram još dodati kako se, osim glazbene suradnje, rodila i ona ljudska, drugarska. Timur je dragi prijatelj, a time smatram kako je naša suradnja prešla na jedan dublji i intimniji nivo. Rezultat svega, kad se pretoči u glazbeni izričaj, biti će nesumnjivo još kvalitetniji, osebujniji, emotivniji...
5. Loell Duinn je gostovao na festivalima u Rumuniji (Dark bombastic Evening), Nemackoj (Wave Gothik Treffen), Holandiji (CastleFest). Možemo li očekivati neku turneju po Balkanu? Možda Srbija?

Patrik: Mi smo svojim dosadašnjim odlascima na sve te festivale dali do znanja da sviramo gdje god postoji ambijent i scena koja je željna naše glazbe. Ne planiramo neke posebne turneje, ali naravno da bi voljeli svirati i u Srbiji no, opet ponavljam, tamo gdje se stvori ambijent i scena u kojoj će naša glazba, na najbolji način, doći do izražaja.

Alen: Sa velikom radošću nastupamo gdje god da nas pozovu. Nažalost, dešava se da smo u Evropi uvelike više cijenjeni i prihvaćeni nego na ovim našim prostorima, pa je neminovno da tamo i više koncertiramo. Ovi, a i ostali nastupi su manjeg karaktera, uvijek su ispunjeni posebnim emocijama. Razmjena neke mistične energije, između publike i nas, redovno je i nezostavno prisutna kada god nastupamo.
Pošto nismo bend koji djeluje u klasičnom smislu te riječi, nismo planirali nikakvu turneju...za sada! 
6. Vas CD može se kupiti na vašim koncertima i gde još?

Alen: Za sada samo na koncertima ili direktno od nas. Zašto tako? Pa pošto nismo opijeni i/ili zaluđeni "materijalističkim" postignućima "imanja", trudimo se izbjeći  surealnu komercijalizaciju umjetnosti od strane raznovrsnih preprodavača i komercijalnih posrednika koji žive i postoje kao paraziti na putu između umetnika i publike. Vjerujemo u "zdravorazumski" balans između IMATI i BITI, vjerujemo u nesmetani tok i prohodan put do naše umjetnosti.
Time ne generaliziramo kompletno glazbeno izdavaštvo i prodaju, ali pokušavamo taj komercijalni dio preuzeti na sebe sve dok ne pronađemo nekoga ko nam je po tom pitanju ideološki sličan kao što je bio naš prošli distributer Quartier23 iz Njemačke koji se, nažalost, više ne bavi tim poslom. 7. I za kraj sta biste poručili slušaocima u Srbiji?

Patrik: Naša glazba je proizašla iz naše ljubavi prema životu, živom biću, duhu. Ako vam se sviđa način na koji mi prezentiramo život kroz glazbu koja nije opterećena nikakvim pravilima, jezicima, glazbenim pravcima, ako vam prilikom slušanja naše glazbe naviru pozitivni osjećaji ili neka lijepa sećanja iz prošlosti, tada je naša duša ispunjena.

Alen: Hvala tebi što si nam otvorio svoj medijski prostor te nam omogućio predstavljanje.
Kroz ovaj smo intervju iznijeli neke od naših stavova, dojmova iskustava...dali smo emotivni i verbalni delić nas samih, pa bih svakako volio da se to sa pažnjom pročita i neka to postane prvi korak u našem upoznavanju sa novim srpskim slušateljima. 
Naša glazba nastavlja put ka onome koji je dovoljno senzibilan da je osjeti, shvati, prihvati. Mislim da u toj neprekidnoj izmjeni emocija, iskustava i duhovnosti svi postajemo "dublji" i kvalitetniji ljudi koji mogu (i žele) promijeniti ovu neodrživu "stvarnost" kojoj svakodnevno svjedočimo.


***


Svojom muzikom sigurno dokazuju da imamo čemu da se nadamo i radujemo novim stvarima koje ćemo sigurno u bliskoj budućnosti čuti od njih,  jer u svakom slučaju ovaj fantastični bend svakako zaslužuje vaše vreme i pažnju.
Zato utonite u njih, osetite njihovu muziku... Topla preporuka!

Нема коментара:

Постави коментар