Celtic

Celtic

субота, 12. март 2016.

Recenzija: Stworz - Zagony Bogów, (2015.)

Stworz - Zagony Bogów, (2015.)


Posle nekoliko split izdanja, mini albuma i full lenght albuma, pagan metal bend iz Poljske, Stworz, krajem prošle godine obradovao nas je svojim najnovijim izdanjem Zagony Bogów. Svoje pesme izvode na poljskom jeziku. Cover albuma baš onakav kakav treba biti i potpuno oslikava duh pagan metala.


 Album ima dvanaest pesama i otvara ga kratak intro Zagony Bogów, pa prelazimo na drugu pesmu Pług czasu. Nastupaju agresivno od samog starta. Dobri gitarski rifovi, bubanj udara dok slušamo vokale. Naš početak je dobar i zadovoljni prelazimo na sledeću pesmu Maro, maro. Uz cvrkut ptica i zvuk akustične gitare krećemo. A, onda direkt. Nema šale. Brzi rif, growl vokal i počinje prava ludnica. Dobra pesma. Dugi i teški tonovi se pojavljuju i mi uživamo. Produkcijski sve je dobro urađeno. Kompaktno i dosledno kvalitetne muzike. Od sredine pesme mali predah uz zvuke akustične gitare, a onda boom. Čuju se tradicionalni instrumenti i duh slovenske kulture. Sirovo, nabijeno emocijama, razbijački do samoga kraja. Sledeća Przędza losu, gitarske solaže i odlični ženski vokal čujemo. Kombinacija koja donosi dobitak u našim ušima. Tonovi odlični i rastapaju se oko nas. Uživanje je potpuno. Peta pesma Perun jest mnogi, na prvu, pa direkt u glavu. Opasan zvuk i growl glas, uz Perunovu grmljavinu kazuje nam da su naši stari bogovi još uvek živi. Gitara nas udara i to nam prija. Uključuje se predivni ženski vokal i to nam daje snagu. Klanjamo se starim bogovima. Žrtvu prinosimo! Nismo ni primetili da smo već uveliko prešli na šestu pesmu Mleczna Droga. Kratka numera, koja nas vodi ka sledećoj pesmi Jaskółki. Dobri tonovi, vokal napada dok se mi uopšte ne branimo. Tako je i u osmoj pesmi Czerwone Jajeczko, koju otvara ženski vokal na jedan potpuno nestvaran način. Svakako jedna od boljih pesama na albumu. Sve upakovano i komponovano samo da uživamo. Usledila je deveta pesma Nic ponad Bogów myśl i czyn, jedna od najdužih na albumu. Bend nastavlja istim tempom. Muzika dobra, rifovi rasturaju. Naše je samo da uživamo i ništa više. Verujte nam da to upravo i činimo dok ovaj predobar album peslušavamo. Pesma deset Pieśń żerców, dobar start. Malo teži tonovi su oko nas. Prijaju nam. U isto vreme čuju se ženski i muški vokal, što posebnu draž pesmi daje. Svesni postajemo da je ova pesma prava himna pagan metala, to je sigurno. Došli smo do pretposlednje pesme Pożegnanie Słońca, najduže pesme na albumu. Cvrkut ptica, zvuk akustične gitare i frule se čuje. Na dobrom smo putu i prelazimo na brže tonove. Sunce tražimo, dok su tonovi sve brži. Dobre solaže su ono što krasi ovu pesmu, kao i izvrstan vokal. Pred kraj pesme, opet se uključuje cvrkut ptica, tek toliko da nas opusti pred poslednji nalet bržih tonova. Jednostavno savršena pesma. Za kraj nam ostaje Szerokie Pole. Vetar, zvono, ženski vokal i povratak prirodi. Savršeno za kraj, u to budite sigurni. 


Bend pratim dugo i rad njihov poznajem. Ovim albumom su još više skrenuli pažnju na sebe. Ovo je korak napred na jednom uspešnom putu. Muzika koju stvaraju je garant za to. A, ostali portali, fanzini i muzički magazini više pažnju da obrate na njihovu muziku. Neće se pokajati. Ja definitvno nisam, a verujem da nećete ni vi. Slava!


Stworz
pagan metal
Werewolf  Promotion, (2015.)

01: Zagony Bogów
02: Pług czasu
03: Maro, maro
04: Przędza losu
05: Perun jest mnogi
06: Mleczna Droga
07: Jaskółki
08: Czerwone Jajeczko
09: Nic ponad Bogów myśl i czyn
10: Pieśń żerców
11: Pożegnanie Słońca
12: Szerokie Pole

Ocena: 8,5/10.


            

Нема коментара:

Постави коментар