Celtic

Celtic

понедељак, 12. октобар 2015.

Intervju: Black Smoke Train (Velika Plana)

Black Smoke Train

Scena mog grada je izuzetno jaka. Oduvek je i bila! Postoji klub gde su svi jedno, gde se neguje rock and roll, a to je dobro znani Drum Bar. Tu se okupljaju Džoni, Ogi i Bogdan. Mladi i perspektivni muzičari pred kojima je sjajna budućnost, samo ako istraju u svojoj zamisli. Sviraju doom rock, barem tako oni kažu i čine jedan od najmljađih bendova naše scene. Oni su Black Smoke Train!

1. Zdravo momci, predstavite se čitaocima našeg Webzina i recite nešto o sebi?

BST: Mi smo bend Black Smoke Train iz Velike Plane, i sviramo Doom Rock. Prvo smo počeli kao projekat, a onda se priključio Bogdan na bass-u i  sve je krenulo naopako. Imamo četiri autorske stvari i radimo na novim pesmama ( mada su i ove prilično nove ).
2. Zašto baš naziv Black Smoke Train? Šta vas je inspirisalo na to?

Džoni: Prvobitna ideja je bila „Black Train“ nastala jedne vesele večeri na železnickoj stanici. „Smoke“ je dodato u nastojanju našeg brata i nesuđenog vokala Makse da se unese „onaj vajb“. S druge strane, naše omiljeno prevozno sredstvo je voz, oficijalni prevoznik Pomoravske Alko Divizije. Mnogo legendarnih uspomena nastalo je na tim putovanjima na razne svirke vozom, a verujem da će se mnogi pronaći ovde. Kada mi je naleteo tekst za pesmu „Black Smoke Train“, shvatio sam da nema govora o nekom nasilnom smišljanju žanrovski primerenijeg imena.  Ovo je prirodnije, a prirodnost je osnovno načelo ovog benda.  


3. Mlad ste bend. Imate četiri svoje autorske pesme. Sa bendom Nula imali ste vatreno krštenje u Drumu. Kakve utiske nosite odatle?

Bogdan: Bilo je malo pozitivne treme i uzbuđenja, ali smo se razdrmali posle prve pesme. Iznenadila nas je izvanredna publika i bend Nula, odlepio sam kad su svirali Down. 


4. Vaši muzički uticaji su?

BST: Down, Black Sabbath, Saint Vitus, Electric Wizard, Witch, Windhand, In From The Cold, Pantera, Mastodon, Superjoint, EHG, Crowbar, Candlemass, i mnogi drugi...


5.  Prosto ne mogu da izbegnem da vas ovo pitam. Svoj žanr oslikavate kao doom rock, ali u vašoj muzici ima itekako primesa i oklutnog. Odakle to crpite?

BST: Ponekad tekst, odnosno tematika stvara riff. Često i ne razmišljamo o tome kako nešto treba da zvuči. Mnogo nam je bitnije da sve ide spontano i da se oseti  ta atmosfera.


6. Osvrt na našu scenu? Kako ocenjujete rad klubova, koji podržavaju Underground i koji biste izdvojili?

BST: Scena je dosta prošarana, a utisci variraju jako često. Činjenica je da bendova ima, ali retko kada se publika odluči da pruži sebi šansu da čuje nesto drugačije. Većina je navikla na kopije već velikih bendova, tako da je originalnost jako teško progurati, ali uvek se nađe neko ko je zainteresovan da pruži podršku i nečemu „nedefinisanom“. Konkretno za ovu možemo reći rastuću doom/slugde nazovimo je kako god scenu ima podrške, ljudi kontaju, a u to smo se i sami uverili na svojoj prvoj svirci kada su svi po prvi put čuli naše pesme i  prišli da nam upute pozitivne komentare i pruže neverovatnu podršku. Što se klubova tiče, ima ih dovoljno, ali DRUM je naša druga kuća.  


7. Planovi za budućnost?

Ogi: EP, probe, svirke, album.


8. I za kraj šta biste poručili čitaocima našeg Webzina?

BST: Ne sedite na ’ladan beton, nego udjite u klub. Podržavajte domaće, i nastavite da čitate Celtic-Slavic Webzine.   


 

Нема коментара:

Постави коментар