Celtic

Celtic

среда, 4. јануар 2017.

Recenzija: Elsewhere Shine - Mater Morbi, (2016.)

Elsewhere Shine - Mater Morbi, (2016.)
 

Super grupe su uvek odlična zamisao. I treba ih imati što više. Kod nas se za mene izdvojila još jedna vredna svakog trenutka i pažnje. To je Elsewhere Shine. Već duže su na sceni, ali sada smo konačno ugledali prvenac. U pitanju je EP, Mater Morbi, koji ima svoje digi izdanje (Nocturne Media), a  ovih dana je doživeo i fizičko izdanje od strane Miner Records-a. To je dobro, jer smatram da album kada dobije svoju "plastiku", on u pravom smislu te reči živi i traje. Na ovom EP-u se dugo, detaljno i pažljivo radilo. To se oseća u svakom tonu dok sam se skoro pa višemesečnim preslušavanjem bavio.

 
Na njemu se nalaze četiri pesme i počinjemo sa preslušavanjem prve Mater Morbi. Simfonijski uvod obećava nešto novo i prija našim ušima. Uključuju se kombinovano muški i ženski vokal. Moć simfonije je totalno oko nas u svakom segmentu ove odlične igre. Podseća i na opera rock (lični utisak) i stvara odličan osećaj. Vokal fantastičan, klavijature maestralno zabiberile pesmu. Jednostavno odličan start. Prešli smo na drugu pesmu Perpetual Silence. E, ovde već udaraju drugačije. Ako su prvom numerom krenuli polako, sada napadaju. Nema potrebe za odbranom, jer napad je siloviti i pažljivo planiran. Posle silovitih rifova, uključuje se maestralni vokal. Tzeetzah razbija! Kada budete ovo preslušavali shvatićete moje reči. Podseća na Sabbath, Dio-a. Pesma traje, tonovi se razlivaju, a pred sam kraj razbijaju nas rifovima, direkt u glavu. Oporavili smo se nekako i prešli na sledeću treću numeru, Swan Nebula. Uživamo u glasu Bojane Panovske i muzici koju stvaraju Marko Sinadinović i Miloš Krsmanović. Stičemo utisak da smo u nekoj dvorani, sceni iz film "Fantom iz Opere". Osećaj je nestvaran dok uživamo u ovoj savršenoj baladi. Za kraj ostaje ono što su Stanići zakuvali, numera Suneater. Cepaju na prvu! Porodični vokali, dali su specifičan "šmek" ovom izdanju (lični utisak). Pesma nas vodi, daje nam smisao, razlikuje se. Uživanje je potpuno, smiraj pronađen, EP je završen.
Utisci? Svakako novina koja je oplemenila našu scenu. Ciljano rađena, što dovoljno potvrdjuje impozantan broj imena naše scene koji su uključeni u ovaj projekat. Stanići u svom studiju nasnimili, Boris Šurlan sve to miksovao na maestralan način kao i sve do sada. Izdavači su to pustili u etar i pred vama je jedno od najboljih EP ostvarenja naše scene protekle, a definitivno i ove godine. Ako mi ne verujete, poručite disk od benda ili pak izdavača i podržite scenu, nećete se pokajati!
 
 
Elsewhere Shine
Progressive Doom Metal 
Nocturne Media/Miner Records, (2016.)
 
01: Mater Morbi
02: Perpetual Silence
03: Swan Nebula
04: Suneater
 
Ocena: 10/10.
 
 
 
 


Нема коментара:

Постави коментар