Celtic

Celtic

среда, 5. август 2020.

Intervju: Madvro, (Serbia)

Madvro, (Serbia)


Stoner/Doom, kao muzički žanr sam uvek voleo, a posebno kada dolazi sa naših prostora. Tako je i sa bendom, Madvro, iz susednog nam Smedera. Njih sam prvi put čuo pre nekoliko godina, (mislim da je bilo 2015. u leto), ako me sećanje dobro služi u sada već kultnom Underground klubu, Drum Bar-u. Posebno su me tada zaintrigirali svojim nastupom. Godine su prolazile, bend je napredovao i stasao u jedan ozbiljan takmac naše muzičke scene. 




1. Zašto ime Madvro?  Kada je uopšte rođena ta ideja?

 Madvro: Madvro kao  reč, koliko je makar nama poznato, nema nikakvo značenje ni na jednom jeziku, tako da je slušaocu ostavljeno da odabere šta je Madvro za njega. Madvro je istvoremeno i sve i ništa.


          2. Madvro deklariše svoj muzički pravac kao Stoner/Doom/Metal. Šta je uticalo na to?

Madvro: U vreme kada smo počinjali kao Madvro, dosta smo slušali bendove poput Sleep, Electric Wizard, Kyuss, zajedno sa starom Doom metal školom i bendovima poput Candlemass, Solitude Aeturnus, My Dying Bride i slično. Svi ti bendovi, kao i uopšteno metal kao pokret, uticalo je na nas da izgradimo naš stil, koji se najbolje uklopio pod Stoner doom podžanr. Madvro je pre svega underground metal bend, ostalo je manje bitno.


          3. Madvro je?

Madvro: Madvro su četiri Dragonauta koji jašu zmajeve ka grimiznom oku. 😊


 
        4. Poslednji album „Invocation of High Wizard“, izašao je pod etiketom Librarion Records-a i  dobro je prihvaćen kod publike. Kako ste vi zadovoljni saradnjom sa Librarionom i samim albumom uopšte?

Madvro: Da, album je stvarno dobro prihvaćen od publike, što u Srbiji a pogotovu vani. Saradnjom sa Librarionom smo prezadovoljni. Daniel je čovek sa kojim se sve možeš dogovoriti. Čovek je pun neverovatnih ideja i sve što radi za underground, radi sa neviđenim entuzijazmom. Povezao nas je sa Klintom sa SMOD YouTube kanala i mislim da smo prvi srpski bend koji je predstavljen na najvećem kanalu što se Stoner/Doom pravca tiče. Sve do onog „nesrećnog“ slučaja, kada je kanal ugašen, imali smo popriličan broj pregleda i dosta pozitivnih komentara. Svaka preporuka bendovima za saradnju sa Librarionom. Početak njegovih tragova u undergroundu je tako daleko da se i ne vidi.


      5. Pored uticaja stare škole stoner/doom-a, u pesmi Kikimora, prisutan je i uticaj slovenske mitologije, sto mene posebno raduje. Možemo li očekivati nastavak muzičkog istraživanja u tom pravcu?

Madvro: Mi smo oduvek bili inspirisani slovenskom mitologijom, što sad kao Madvro, što i ranije u našim prethodnim bendovima (Dark Dream, Iskon, The Preaching Abyss) i uvek smo rado te teme provlačili kroz tekstove. Kikimora je nastala posle mog (Ivan) iskustva sa paralizom sna i kada sam stvarno video i čuo to „stvorenje“. Jezivo, ali jako inspirativno iskustvo. U budućnosti će svakako biti tekstova povezanih ili sa slovenskom mitologijom ili sa lokalnim folklorom. Zapravo, pesma inspirisana lokalnim pričama iz okoline Smedereva je završena i premijerno smo je izveli na „Doom all over Kragujevac vol. 2“ festivalu. Pesmu smo nazvali „Jezava“, po reci Jezavi čiji ostaci danas „protiču“ kroz Smederevo, a za koju se vezani mnogi lokalni mitovi.



     6. Šta muzika predstavlja za vas? Na koji način vas ona definiše?

Madvro: Mi smo svi opsednuti muzikom od malena i slušali smo skoro sve moguće alternativne pravce. To traje i dan danas, samo što je danas do muzike mnogo lakše doći, bilo to dobro ili ne. Mislimo da je bilo bolje dok muzika nije postala ovako dostupna i da se svaki album preslušavao sa mnogo više pažnje. Takođe, svirali smo razne instrumente, pa to, u kombinaciji sa muzikom koja nam se provlači kroz živote od kad znamo za sebe čini tu jaku konekciju ka njoj.


    7. Singlom „We Worship“, došlo je do pojačanja na mestu vokala. Šta je uticalo na to? 

Madvro: Pošto nas je jedan od gitarista napustio, rešili smo da probamo da radimo sa dva vokala. Milica je uvek bila sa nama, i nekako je bilo logično da nam se pridruži na mestu glavnog vokala. To se pokazalo kao pun pogodak.



       8. Planovi za budućnost?

Madvro: Da završimo drugi album i da ponovo imamo svirke i probe kad sva ova glupost prođe.


       9. I na kraju, šta biste poručili čitaocima CSWS?

Madvro: SLAVA RODU! Stay Underground and DOOM ON!




Made by: Predrag G.







Нема коментара:

Постави коментар