Celtic

Celtic

четвртак, 18. јун 2015.

Izveštaj: Invasion from the East (Banja Luka, 04. 04. 2015.)

 Invasion from the East


Invazija je počela. Ni manje, ni više nego odmah na region, put Banja Luke. Miner Records nastavlja sa podrškom domaće, a i regionalne scene. DKC Incel, biće večeras pun. Nastupaju Superhammer, Kolaps, Kymera, Spidfrik i TANKER.

Očekivanja velika, svi uzbuđeni, kao uostalom i ja. Poznajem dobro rad Superhammera i Kymera-e, ali ostali su nepoznanica za mene ( ljudi greše, pa i ja). Počinjemo polako put ka Banja Luci. Ovo je prvo gostovanje Webzina na ovako prestižnom festivalu, pa samim tim i odgovornost je veća. Dakle? Krenuli smo. Autobus pun. Sa nama HC bend Kolaps i Čekićari iz Inđije. Ekipa dobra, vreme odlično i svi raspoloženi, a kako i ne bi bili. Doživljaj  je na putu upotpunio Boris iz Superhammera, ispričavši milion i po viceva. Čovek, nije stajao, ah samo kada se setim. Čitav bus se smejao, a mi se preko distrikta Brčko, Modriče bližili ka Banja Luci. Stigosmo u Banja Luku i posle dužeg lutanja pronađosmo DKC Incel, fabriku iz vremena SFRJ. Ruinirana, pretvorena je u Kulturni centar. Sve odiše radničkom klasom i mirisi Jugoslavije su tu (lični utisak). Bendovi se okupljaju i probe počinju. Stara hala se polako puni ljudima, koji poštuju i podržavaju muzičku scenu. Sve je spremno, temperatura raste, hladnoća koja je bila prisutna polako nestaje. Na binu prvi izlaze Spidfrik, kao lokalna podrška. Prvi put se susrećemo sa njima. A, oni kao da nastupaju pred hiljadu gledalaca. Dobar zvuk i odnos sa publikom, usvirani izvode svoje autorske stvari. Aplauzima koje im publika šalje, ukazuju da znaju šta rade. Zaradili su i poštovanje sa moje strane. Prvi utisak sasvim dobar. Dok publika ispija po ko zna koje Nektar pivo po redu (koje je uzgred budi rečeno vrlo dobro, a čak i ne boli glava od njega), na binu izlaze stoneri iz Inđije. I? Boom! Već na prvom rifu publika uviđa da će nastup biti obećavajući.Izvode se pesme sa najnovijeg albuma. Nižu se Daimond gates, World of today i druge, kao i obrada pesme Black Sabbath-a, Children of the Grave, kada publika najviše aplauza deli, prilazi bini, skače. Boris dobro iznosi tekst. Bend malo dinamike da unese  i to je to, prisniji kontakt sa publikom. S obzirom da im je ovo bio prvi nastup u Banja Luci bio je baš kako treba. Publika je nakon nastupa bila vrlo zadovoljna izvedbom benda, a bend je dobio veći broj poklonika svoje muzike. Mene su već kupili albumom, tako da se ja tu ne računam.

Superhammer

Kratka pauza i red je da se stuče ovo malo Nektara, što je ostalo. Na binu izlaze momci iz Novog Sada. Bend Kolaps i sviraju hard core. Ovo je moj prvi susret sa njima. Kao poklonik dobrog HC-a, očekivao sam dobar nastup. I onda su momci počeli da pričaju svoju priču, a publika je doživela kolaps u bukvalnom smislu te reči, ali na pozitivan način. Ako je do tada bila stidljiva, sada je ekplodirala. Kakav je to nastup bio. Momci, baš umeju sa publikom. Nizali su se hitovi sa albuma Bunt (Pas, Jedna ljubav...). Koja energija kod ovih momaka. Kimi, totalno ludo i angažovano uzima publiku pod svoje. Steva basom i pratećim vokalom najavljuje da će kolaps doći. Iskreno, ne pamtim kada sam uživao, video ovakav nastup nekog benda, a pogotovo u Srbiji. To me je posebno obradovalo, kao i samu publiku po njihovim reakcijama. Publika je oduvana, u bukvalnom smislu te reči, sa scene, vraća se i traži još. Uh, čoveče, kakav nastup. U pravu je bio Milan, kada je rekao da će Kolaps oduvati sve sa scene. Oduševljen nastupom, odmah sam kupio njihov poslednji album Bunt, a raduje me i to što su na nastupu najavili rad na novom albumu.

Kolaps
 
Mala pauza, tek toliko da se grlo osveži Nektarom, dok Kymera naštimuje svoje oružje. I počeli su. Uz kratak intro, žestok nastavak. Momci sa dobrim scenskim nastupom i muzikom prodrmali publiku i nastavili istim tempom kao i bend pre njih. Nizale su se pesme sa poslednjeg albuma, od kojih je najupečatljivija Rust, kada je publika totalno poludela. Dobri rifovi, dobra publika i provod pun uživanja. Mnogo se očekuje od ovog benda u daljoj budućnosti. Nadam se da će istrajati na tom putu. 

Kymera
 
Za kraj lokalna podrška, sada već popularni TANKER iz Banja Luke. Dobar stooner, pomalo se oseća i uticaj Pantera-e, ali sve u svemu dobri su bili. Treba naglasiti da je vokal bio kod ovih momaka nerazumljiv, isuviše slab za muziku koja se savršeno čula. Ipak ovo je bilo samo moje viđenje njihovog nastupa. I tako. Invazija se uspešno završila.
 

 


Krenulo se put Srbije. Boris je ovog puta izostavio svoje viceve i smejanje, a i umor je stigao sve nas. Stigli smo. Invazija je gotova! Vidimo se u Novom Sadu. Toliko. Svako dobro!
 


Нема коментара:

Постави коментар