Celtic

Celtic

среда, 19. октобар 2016.

Najava: Drugi Sveslovenski Festival "HRAST"

Muzičari iz Srbije, Rusije i Poljske nastupiće 5. novembra u Beogradu, uz prateći kulturni sadržaj


Drugi Sveslovenski festival Hrast, biće održan u subotu 5. novembra 2016. godine, u klubu Sioux (Skadarska 40/a). Posle uspešnog prvog izdanja, organizacija „Route 011“ ponovo na jednom mestu okuplja bendove koje spaja staroslovenska rodnoverna tradicija, koja je i više nego prisutna u njihovoj muzici. Ovog puta, na festivalu će nastupiti gosti iz inostranstva Percival (Poljska), Kalevala (Rusija) i Woodscream (Rusija), uz podršku domaćeg benda Groteska i zanimljiv prateći program.  



Poljski muzički sastav Percival, najviše povezivan sa muzikom za video igru “The Witcher Wild Hunt”, jedan je od vodećih folk metal i etno akustičnih sastava u Poljskoj, pa čak i u Evropi. Muzika i zvuk su inspirisani slovenskim motivima i čitavom tradicijom naših naroda. Sastav je nastao još devedestih godina od strane Mikolaja Ribackog i Kataržine Brominske, koji su pre Percivala bili članovi još jednog folk sastava pod imenom Rivendel, sa kojim su nastupali širom Evrope zajedno sa simfonijskim orkestrom i horom pod rukovodstvom auard Šora (kompozitor muzike za filmove “Gospodar Prstenova”). Bend Percival obrađuje izvorne narodne pesme svih slovenskih naroda i pevaju ih na originalnom jeziku na kojem su napisane. Zaslužni su za nagli rast popularnosti slovenske kulture i tradicije među zapadnjačkim narodima. 



Kalevala je bend sa istorijom dugom osam godina i jedan je od vodećih folk metal bendova iz Rusije. Neguje muzičku tradiciju svoje zemlje uz zvuke električne gitare. Muzika Kalevale se može opisati kao veoma vesela i melodična, uz elemente brzog hevi metala, sa jako emotivnim ženskim vokalima i tradicionalnim ruskim instrumentima, kao što su balalajka i harmonika. U njihovoj muzici dominiraju motivi iz bajki, mitova i legendi različitih nacija koje žive na prostoru Rusije, što uključuje Slovene, Kozake, Marijane i Karelijane. U Beogradu su prvi put nastupili u martu ove godine, tokom svoje prolećne evropske turneje. 



Woodscream je verovatno jedan od najznačajnijih ruskih bendova folk metal scene Petrovgrada, nastao 2006. godine. Muzika ovog benda predstavlja simbiozu različitih modernih stilova metala u koje su utkani elementi evropske srednjevekovne muzike, kao i slovenske izvorne muzike. Atmosfera koju ovaj bend pravi je veoma energična i mračna u nekim momentima, što se može osetiti u tekstovima njihovih pesama.  



Bend Groteska je osnovan 2006. godine. Četvoročlani sastav se okupio sa idejom da razvija muzički pravac na koji su uticali dark metal i gotik rok bendovi. Sviraju mračnu, ali melodičnu muziku čiji kvalitet ne zavisi od modela gitarskog procesora, a vokal zavisi samo od nepatvorenih ekspresija. Tekstovi su na srpskom jeziku, a tematika pesama je aktuelna, ali se rimuje i sa nekim dalekim vremenima. Izbegavajući trend banalnih i pojednostavljenih refrena, dubok lirski ton je standard koji je bend Groteska stavio ispred sebe.  

Pored muzičkog programa, biće predstavljeni radovi umetničke radionice „Rod“, koja se bavi izradom i prodajom suvenira inspirisanih srpskom i slovenskom mitologijom i pretkosovljem, a koja je imala zapažen nastup na prvom „Hrastu“. Takođe, Slobodan Marinić, kovač mačeva, oklopar i lukar, predstaviće deo svog stvaralaštva vezanog za srednjovekovnu Srbiju i održati interaktivnu radionicu o tom periodu. 

Karte za drugo izdanje festivala Hrast se mogu kupiti po promo ceni od 990 dinara na prodajnim mestima Eventim-a i DD tickets-a, Felix Shopu (TC Sremska, I sprat) i Žila Shopu (Belgrade Design District, Čumić).

Za dalje informacije pratite fb event.  

Нема коментара:

Постави коментар