Celtic

Celtic

понедељак, 29. фебруар 2016.

Intervju: Redenik (Serbia)

Redenik


Necro manijaci iz benda Rednik nas konstantno oduševljavaju svojom pozitivnom energijom. Imaju jedan split i EP (o kome smo pisali) iza sebe. Pravo su osveženje naše scene! Neumorni i nezaustavljivi. Sviraju puno i bliski su sa publikom. Malo smo i mi sa njima razgovarali o planovima, groblju i nekim novim stremljenjima...

1. Zdravo momci, hvala na saradnji i međusobnoj promociji. Kako ste vi i šta ima novo kod vas?

Redenik: Veliki pozdrav uredništvu Celtic - Slavic Webzine-a i hvala i vama što pratite naš rad! Ako ste čuli da je umro crossover onda kod nas i nema ništa novo, hehe. Poslednjih 2 meseca aktivno pripremamo neke nove stvari koje će se nadamo pojaviti u dogledno vreme na našem debi albumu a neke od njih će se pojaviti u javnosti već na proleće, aktivno vežbamo za predstojeće nastupe i određena studijska snimanja koja nas očekuju, te završavamo i neke zaostale obaveze vezane za neke tehničke i finansijske nedostatke u bendu.  


2. Naziv vašeg benda je Redenik. Upoznajte čitaoce malo više o samim počecima jednog novog osveženja naše scene?

Redenik: Ideja o Redeniku javila se još 2011. godine iako je sam bend zvanično osnovan 2014. godine na jesen. Bend je osnovala ekipa koja je ranijih godina imala svoje hardcore/punk projekte ali koja nije toliko ozbiljno prilazila svom radu, već se radilo uglavnom o lokalnoj priči i malim lokalnim bendovima. Naš bubnjar (Majmun), Gitarista (Grom) i ja (Krvavi) na grlu, odlučili smo da krenemo sa novim bendom/projektom i svoj rad potpuno posvetili njemu. Samo ime Redenik nastalo je vrlo brzo, a ono je prevashodno povezano sa našom prvom pesmom "Krštenje metkom".


3. Muzički  pravac definišete kao Crossover/ Thrash Metal/ Black Punk. Šta je uticalo na to da stvarate takvu muziku?

Redenik: Nikada nismo bili robovi određenog muzičkog pravca i forme, već smo naše usmerenje benda isključivo promatrali kroz poruku koju bend šalje i svirali ono što mi smatramo kao najbolje. Deo ekipe Redenika je potpuno odrastao uz Hardcore/Punk uticaje dok je opet sa druge strane drugi deo više privržen mračnijoj black/thrash metal orijentaciji. Spoj direktnog hardcore/punk-a ali i black/thrash uticaja, pa i svih drugih uticaja vezanih za ekstremni metal, doveli su do zaključka da je bend zapravo  najbolje okarakterisati kao Necro Crossover.  Upravo ta krilatica Necro Crossover je najbolje moguće objašnjenje onoga što bend Redenik svira, radi i predstavlja.   


4. Izdali ste već jedan split, a u oktobru je izašlo vaše najnovije ostvarenje Mrtvi Crossover, koji je dobro prihvaćen kod publike (da ne budem subjektivan jedno od boljih ostvarenja naše scene ove godine). Kako ste vi zadovoljni?

Redenik: Poprlično smo zadovoljni celom putanjom EP-a "Mrtvi Crossover" i sa svim što je vezano za njega, ali naravno u svakom žitu ima kukolja. Naime, vreme koje je proteklo od njegovog izdanja i neprestano slušanje istog navelo nas je na razmišljanje, te smo uočili mnoge stvari koje ćemo se potruditi da bitno promenimo i poboljšamo u svim našim narednim izdanjima, počev od produkcije pa do svih ostalih muzičkih tehnikalija. Ipak je "Mrtvi Crossover" izdanje našeg benda koje je usledilo tek nakon prvog demo snimka, i smatramo da je on tek prva stepenica u onome šta nas očekuje i u onome šta ćemo tek u narednom periodu pružiti publici i svima koji prate naš rad.


5. Ko čini Redenik?

Redenik: Pored gitariste Groma, našeg lepog brata Majmuna na bubnju i Krvavog na vokalu, u septembru prošle godine nam se na bas gitari priključio mladi ali veoma talentovan muzičar - Pavle (Pakost). Zapravo, Pakost je dobio mesto u bendu kao druga odnosno lead gitara, ali će na mestu basiste  biti sve dok ne nađemo adekvatnu zamenu na basu.  Od početka rada sa njim, svi stari članovi benda su veoma zadovoljni, kako tempom tako i stilom koji Pakost inkorporira u Redenik. Poučen iskustvom i na vokalu, smatramo da će Pakost definitivno dati jednu novu dimenziju našim novim pesmama ne samo kao lead gitara u budućnosti već i kao backing vokal, a pronalaženje odgovarajućeg stalnog basiste, trebalo bi da našu postavu bar za sada učini i finalnom.
6. U vašoj muzici i tekstovima ima puno opuštanja, koje prija ušima slušaoca, pa bi moje pitanje jednostavno glasilo šta vas uopšte navodi na to da takve tekstove pišete?

Redenik: Svi mi dobro znamo da black,death ili slični metal pravci nisu jedini koji stoje na crnoj muzičkoj liniji. Ako se vratimo malo unazad i pogledamo razne izvođače tokom svim ovih decenija pa i vekova, shvatamo da mračni i morbidni muzički stil ne prožima samo black metal nego i mnoge druge  žanrove, a mnogi od njih i nemaju veze sa hevi metalom jer recimo on tada nije ni postojao. Smatramo da je poenta u interpretaciji i u iskrenosti iskaza koji bend nudi i iza čega bend stoji, a ne samo u brzini ili boji rifa. Tamnoj i morbidnoj strani svako prilazi na svoj način i sa svojom porukom, a mi upravo to radimo na muzički način na koji nama odgovara i iza koga mi stojimo. U vezi sa tim, parodija (crni humor) je takođe nešto što je deo naše priče, i verujte to može biti često mnogo surovije i morbidnije oružje nego što to mnogi misle.

7. Vrlo ste aktivan bend i svirate dosta često. Imali smo i Necro Neurectomy Fest u Drum Baru, pa gostovanja u Jagodini, Subotici, mini fest sa bendovima WH i Kolac. Kako vi uopšte doživljavate taj dodir sa publikom, koja iz iskustva pricam, nije mala na vašim koncertima? 

Redenik: S obzirom da smo relativno mlad bend, i u ovom slučaju možemo reći da smo zadovoljni odzivom publike ali i festivalima na kojima smo nastupali. Trudimo se da  radimo ono što nam je u krvi i tim putem i idemo koliko god možemo. Poštujemo bendove koji nemaju nastupe uživo ili koji retko nastupaju, kao i njihov način rada i njihove razloge za to, međutim naš princip rada je drugačiji. Nama su putovanja, mini turneje  i uopšte nastupi kao nastupi jako bitni i sve dok budemo mogli, putovanja i aktivni nastupi biće deo naših aktivnosti.
8. Kratak osvrt na našu scenu i muzičku kritiku (portale, fanzine, webzine)? 

Redenik: Bendova ima, kvaliteta ima i to nije sporno, to je svima jasno. Isto  važi i za portale, fanzine i webzine-ove, poprilično je sve to razvijeno u poslednje vreme što  je i logično, internet i tehnika uradili su svoje. Međutim, smatramo da pored nekih klasičnih problema i situacija naša scena polako ali sigurno postaje prezasićena, odnosno publika postaje prezasićena. Previše je događanja, previše ponuda i bendova a malo interesovanja. Pravi fanovi i zagriženi fanatici uvek će doći i podržati nečiji trud i ono što im se sviđa, ali što se tiče ekstremnog metala, koji je i ovako i onako samo za odabrane fanove, potrebno je mnogo truda i mnogo rada da bi se postigao minimalni rezultat. Pogotovo kad uzmemo u obzir činjenicu muzičkog ukusa i uopšte heavy metal kulture na ovim prostorima.
9. Kakvi su planovi za budućnost?

Redenik: Crno nam se piše, hehe. Već smo na početku napomenuli da nas čeka dobar broj obaveza koji trebamo obaviti, pored toga čekaju nas 2 nastupa u Beogradu, jedan u Novom Sadu i jedan u Šapcu. To je onoliko koliko i mi znamo za sada, a uvek su mogući i novi datumi. Nedavno smo potpisali ugovor i saradnju sa booking agencijom Hammer & Tongs, pa će mnogi imati prilike da Redenik gledaju i na evropskim festivalima. Prvi u nizu jeste bugarski festival  "Autumn Souls of Sofia" koji će se održati od 13 do 15 oktobra ove godine a na kojem će Redenik uzeti učešće.  Takođe,  nekro banda nek se spremi za novi promo/single koji se može očekivati na proleće, da utolimo glas smrtnicima i skratimo put ka tom našem prvencu koji dugo čekamo,a koji se već polako sprema. 


10. I za kraj kraj šta biste poručili čitaocima Celtic – Slavic Webzine Serbia?

Redenik: Necro Crossover, smrt lobanje i groblje! Podržite scenu i vidimo se u podzemlju manijaci!





Нема коментара:

Постави коментар