Celtic

Celtic

уторак, 20. октобар 2015.

Festival "HRAST" u Domu omladine Beograda

Festival "HRAST" u Domu omladine Beograda


Festival „Hrast“ biće održan u subotu, 7. novembra u Domu omladine Beograda, u organizaciji „Route 011“. Od 20 časova, u Sali „Amerikana“, nastupiće bendovi metal muzike, okupljeni po duhovnoj vertikali u cilju afirmacije srpskog i slovenskog duhovnog i kulturnog nasleđa: DESPOT, RUNE, WOLF'S HUNGER i ESHATON. Takođe, biće održana muzičko-scenska radionica o tradicionalnim srpskim instrumentima - gajdama, diplama i guslama i izložba kreativne radionice Rod.


Gotovo tri decenije je prošlo od kada se rodila ideja o prvom srpskom epic power metal bendu. „Despot“ je nastao nedugo zatim, ali je bilo potrebno 27 godina da se slože kockice do prvog albuma, da dobije željenu formu. Idejni tvorac i predvodnik ovog benda, čiji prvi singl je „Tamo (gde samuju vukovi)“, jeste Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic, frontmen grupe „Orthodox Celts“, a želja je i da „Despot“ bude multimedijalna atrakcija. 

„Rune“ su osnovane tek pre nešto više od godinu dana, ali je bend sastavljen od iskusnih muzičara (članovi „Mortal kombata“ i Rastko Rašić). Bend svira klasični hevi-metal sa primesama power-metala i tradicionalne muzike, a tekstovi se bave mitovima Starog sveta (Evrope). Do sada su objavili tri singla, a poslednji - „Ratnički san“, zadržao se nekoliko nedelja na prvom mestu top liste „Ultrazvuk 202“ radija „Beograd 202“. 

„Wolf’s hunger“ je nastao 2001. godine u Novom Sadu, a prvi demo - „Thunders of Perun are back“, izašao je 2003. Potom je snimljen još jedan - „Zemlja moja u plamenu je“, kao i split album na kojem se nalazi i bend „Posmrtna liturgija“. U februaru 2007, „Wolf’s hunger“ je objavio album „Osveta u krvi“, a potom je nastupao i kao predgrupa kultnoj američkoj death metal grupi „Vital remains“. Sa radom je prestao 2007, ali se našao na okupu posle dve godine i zadržao do danas istu želju - da svira black metal inspirisan srpskom istorijom i mitologijom.

„Eshaton“ je zvanično nastao 2006. godine, kada je okupljena prva postava benda koji se trudi da neguje originalan i prepoznatljiv stil, spajajući u svom izrazu elemente hard roka i metala sa, za takvu vrstu muzike, netipičnom pravoslavno-hrišćanskom tematikom. Prvi album, „Čekajući Eshaton“, objavljen je 2011. godine kao samostalno izdanje, a bend je snimio i singl pod nazivom „Sa Kosova“, koji čine prepoznatljivi delovi popularnih pesama „Sa Kosova zora sviće“ i „Vidovdan“. 


Pored koncertnog dela, u okviru festivala „Hrast“ biće održana muzičko-scenska radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima - gajdama, diplama i guslama. Radionica će biti održana u Malom klubu Doma omladine Beograda, takođe u subotu, 7. novembra, od 15 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posetioce. Voditelj je naš renomirani gajdaš Milan Vašalić, a sa guslama će prisutne bolje upoznati major srpske vojske dr Radovan Furtula. Takođe, u danu festivala, posetioci će moći da vide unikatne predmete kreativne radionice „Rod“, koja inspiraciju pronalazi u slovenskoj mitologiji. 

Sve dalje informacije možete pratiti na zvaničnom sajtu, fb stranici i fb eventu.
Vidimo se u što većem broju! 
Mi ćemo biti tamo!



Нема коментара:

Постави коментар