Celtic

Celtic

недеља, 7. септембар 2014.

Intervju sa bendom Faerydae(Holandija)

   
Faerydae


Na folk sceni Holandije deluje bend Faerydae. Objavili su album prvenac „Changeling“ , koji sadži 13. pesama. Bend čine: Patrick Lieffers (didzderido i perkusije), Anouk Platenkamp (harfa), Rusmir „Oz“ Hadziarapović (bodhran bubanj, perkusije, frula i vokal) i Olaf Borsboom (violina, vokal).

Inspiraciju u svojoj muzici dobijaju iz folk tradicije Evrope. U njihovim pesmama možemo osetiti, čuti tradiciju i kulturu Kelta, Skandinavije pa sve do Balkana. Uvek nasmejani i puni pozitivne energije, uživaju u muzici koju stvaraju što nam je i potvrdio i Rusmir sa članovima benda u razgovoru za Celtic - Slavic Webzine Serbia.



Zbog čega naziv „Faerydae“? Kako je uopšte nastala ta ideja?


Kada smo osnovali bend bili smo naravno u potrazi za imenom. Nešto sa prirodom i prirodnim duhovima, izgledalo je lepo. Posle nekog vremena došli smo do imena „Faerydae“, što znači dar vilenjaka. Mislili smo da to oslikava  naš stil muzike, tako da je to razlog, jer to je ono što smo mi kada smo na sceni, u studiju, kada sviramo našu muziku.


Vaš muzički pravac definišete kao World Folk? Koji su uticaji svakog ponaosob uticali na to?



Ideja da naš muzički pravac definišemo kao World Folk je ta da smo imali poteškoća da se smestimo u postojećim žanrovima. Sviramo folk, ali obično to se oseća i zvuči kao celtic folk. Iako si naši počeci išli u tom muzičkom pravcu, sada nije tako. Danas je za nas izazov svirati čudne vremenske potpise i folk iz drugih zemalja (npr. Srbije, Švedske, Jermenije). Šta više, mi koristimo instrumente iz celog sveta. Harfa je mozda tipično keltska, ali cajon i didžeridu se ne uklapaju u te. Svi naši uticaji dolaze zajedno, pa i iz celog sveta i zato World Folk.. ;)



Folk i pagan scena Holandije je izuzetno jaka, složićete se. Ali ipak i na Balkanu se javlja folk scena. Postoji niz maldih folk bendova, koji svoju kulturu i tradiciju izražavaju kroz muziku. Kako vam se ona čini?

 
Mislimo da je to dobar razvoj. Narodna muzika vam može pomoći da otkrijete svoj identitet. To nije mala stvar, jer muzika jedne zemlje je razvijena na određeni način. Dobar primer za to je po našem mišljenju u Holandiji. Mi Holanđani smo navikli da koristimo stvari iz drugih kultura. Mi smo trgovački narod, posle svega, to je razlog zašto smo često dobri u različitim jezicima. Mana ovoga je da mi zapravo imamo vrlo malo tradicionalne holandske muzike: sve što je dobro došlo bilo je uvek van Holandije. Za Holanđane bi bilo dobro kada bi krenuli, kao i na Balkanu, ka našim narodnim korenima (ali mi lično ne pomažemo u tome, jer mi sviramo muzike iz celog sveta).


Faerydae je izdao svoj prvi album „Changeling“, koji je publika kao i kritika dobro prihvatila. Da li ste vi zadovoljni i hoće li biti nekih promocija na Balkanu?




Zadovoljni smo kako su slušaoci i kritika album prihvatili. U ovom trenutku radimo na novim pesmama, jer smo imali prilično veliku instrumentalnu promenu. Uz flautu i violina uzima sve većeg uticaja u našim pesmama. Osim toga imamo sada i pevača, pa nisu sve pesme čist instrumental. Za sada ne postoji mogućnost za nekim gostovanjem na Balkanu, ali smo uvek radi da se pozivu odazovemo..ko zna, nikad se ne zna..(smeh)




Rusmir, tvoja muzika u bendu donosi taj balkanski element i dušu, što se posebno oseća u pesmama „Ako umram il’ zaginam“ i „Ajde Jano“. Koliko ostali članovi benda doprinose pozitivnoj energiji u vašim pesmama i nastupima?



Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini, ali sam svake godine po nekoliko meseci bio u Srbiji kod bake. Patrick je kao dete bio u Jugoslaviji na odmoru i tamo se zaljubio u našu muziku, dok je Olaf preko Klezmer muzike iz Istočne Evrope vrlo lako mogao da se upozna sa balkanskom muzikom. Mi svi volimo Balkansku muziku i imamo različite načine po kojima sviramo, pa sve ideje dolaze same od sebe dok zajedno sviramo.


Vaš album se može kupiti na vašim koncertima i gde još?



Putem CDBaby (http://www.cdbaby.com/cd/faerydae) je naručivanje preko interneta. A, ukoliko želite da dobijete pravi primerak albuma možete ga poručiti na našem Facebook profilu (https://www.facebook.com/Faerydaemusic) i na našem sajtu (http://www.faerydae.nl) , pa ćemo ga mi putem pošte slušaocima isporučiti.


Kakvi su planovi benda za budućnost?



Rad na novom albumu, a i sada u aprilu, u međuvremenu izašao je naš EP Zora, koji je dostupan svima na našem sajtu, pa nadamo se da vam se svideti..da ne otkrivamo sve detalje (smeh)
Naravno, tu je i naša želja da nastavimo još dugo našu miziku da sviramo uz puno svetskih gostovanja, što je san svake grupe.



I za kraj šta biste poručili svojim slusaocima u Srbiji?




Mi smo uvek zadovoljni sa kontaktom i doprinosom naših slušaoca. Ko zna, mi bismo voleli da sve njih upoznamo. Do nekog koncerta kod vas, uživajte do tada u našoj muzici..;)




Нема коментара:

Постави коментар